maja 31, 2014

TĘCZOWY TORT

Dziś przepis na tort tęczowy... i nie mówcie, że nie zdrowy bo w tych czasach mało co jest zdrowych rzeczy :)

Składniki:
  • cukier 1,5 szklanka
  • mąka 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżki
  • olej roślinny 4 łyżki
  • barwniki spożywcze 6 kolorów
  • serek mascarpone 750 g
  • śmietana kremówka 300 g
  • cukier puder 2 łyżki
    Ubić pianę z białek. Dodać cukier - miksujemy a następnie dodajemy żółtka. miksujemy i dodajemy w niewielkich ilościach mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy będzie dokładnie zmiksowane dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 6 części i do każdej części dodajemy szczyptę barwników (do każdej części inny kolor). Przelewamy masy do blach wyłożonych pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Jak nie masz 6 blach spokojnie można każdą jedną część oddzielnie piec:)

    MASA MASCARPONE: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam dodając cukier puder. Serek mascarpone przekładam do miski mieszam, dodaję ubitą śmietankę i łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.

    Wyciągamy blachy z piekarnika. Gdy ciasto wystygnie (jest to konieczne gdyż masa będzie się rozpływała na ciepłym cieście) kładziemy na spód kolor fioletowy smarujemy dżemem jagodowym, następnie masa mascarpone , następnie kolor niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty przekładając każdy kolor kremem. Ciasto na wierzchu u jego brzegi wykładamy kremem i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę i gotowe 

3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.