grudnia 03, 2014

BABECZKI MIKOŁAJKA

HO HO HO!!!

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... mówią nam o tym nie tylko wystawy sklepowe czy muzyka w radiu ale i...konkursy ;)

Zrobiłam więc babeczki z białej czekolady i kokosem :)




Ciasto:

150 ml mleka
150 g margaryna PALMA bielmar
 1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g cukru
szczypta soli
2 jajka
1 garść wiórków kokosowych
barwniki spożywcze - 4 kolory

dekoracja:
posypka
Śmietanka 30%
serek mascarpone
sok z cytryny

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w mleku z cukrem waniliowym i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę proszek do pieczenia sodę cukier sól przesiewamy. Do czekolady przestudzonej dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy suche składniki.




Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 4 i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Przekładamy do papilotek ciasto  dodając do każdej papilotki po odrobinie każdego koloru. pieczemy ok 20 min w temp/ 180 st.
Śmietankę ubijamy. dodajemy serek z mascarpone z odrobiną soku z cytryny. 
PO upieczeniu dekorujemy ubitą śmietanką i posypkami

3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.