maja 05, 2017

GRILLOWANA PIZZA Z KASZANKĄ, JABŁKIEM I ZIEMNIAKAMI

U nas sezon grillowy rozpoczęty. Jak co roku starałam się zaskoczyć moich przyjaciół i rodzinę. Przygotowaliśmy więc wspólnie... a nawet można powiedzieć ugrillowaliśmy pizze... i to nie byle jaką bo taką polską... z kaszanką, jabłkiem i... ziemniakami.

Do pizzy użyliśmy nowego sosu zimnego WINIARY dzięki czemu nasza pizza była idealnie doprawiona i ziołowa.

Powiem Wam jedno. Palce lizać.

Składniki:
CIASTO:
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta cukru
1 łyzka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki płatków ryżowych
1 łyżeczka soli
DODATKI DO PIZZY:
1-2 cebule
5 ugotowanych ziemniaków
3 łyżki sosu ziołowego WINIARY
2 jabłka
30 dag kaszanki
oliwa
bazylia
matka pietruszki




Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ciasto do powstania jednolitej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na kamień do pizzy. Pieczemy ok 15 minut pod zamkniętym grillem.

Na podgrillowany spód dodajemy sos ziołowy WINIARY a na to pokrojone w plastry ziemniaki, jabłka i pogniecioną widelcem kaszankę.. Przyprawiamy. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Grillujemy jeszcze ok 10 minut. Jeżeli pizza będzie surowa to grillujemy do momenty uzyskania złocistego koloru.
Podajemy ze szczypiorkiem lub pietruszką oraz sosem ziołowym WINIARY.


'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Jadłam kaszankę w pierogach, ale na pizzy jeszcze nigdy. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne dodatki i doskonały pomysł na całą pizzę, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i na pewno smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.