września 26, 2017

TOSTOWE MUFFINY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

U nas dziś kolejna wersja muffina śniadaniowego. Tym razem bardziej tradycyjnego... bez dodatku grzybów.
 
Jajka przepiórcze są zdrowsze od jaj kurzych.
Charakteryzują się:
  • dużym udziałem żółtka w porównaniu do całej wielkości
  • zawierają łatwo przyswajalne białko
  • posiadają większą ilość aminokwasów oraz mikroelementów
  •  zawierają dobrze przyswajalny fosfor
  • są mniej tłuste i posiadają mniej cholesterolu od jaj kurzych
  • jaja przepiórcze nie uczulają

Czego potrzebujemy:

6 kromek pieczywa tostowego
6 plastrów szymki
garść startego sera
1 pomidor
6 jajek przepiórczych
sól
pieprz



Chleb tostowy ugniatamy wałkiem i wykładamy nim formę do muffinów. Następnie układamy szynkę a na to pomidor pokrojony w drobną kostkę. Pomidora przykrywamy startym serem. Solimy i pieprzymy.
Podpiekamy około 5 minut. Na wierzch dodajemy jajka (do każdego muffina po 1 jajku). Przyprawiamy pieprzem.
Pieczemy do ścięcia się jajka.

Smacznego



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.