stycznia 27, 2018

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.

Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne.
Składniki:
1 1/2 szkl. mąki
25 g drożdży
3/4 szkl. mleka
1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego)
2 żółtka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
dżem truskawkowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.

Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm  posypując blat mąką. Okrągłą foremką wycinamy koła. Przykrywamy ścierką  smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

Faszerujemy pączki dżemem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.