maja 25, 2018

GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHLEBKI CHACZAPURI NA SŁODKO

Od firmy Jamar otrzymałam przesyłkę z kilkoma produktami. Jednym z ich był mus jabłkowy. Nowość od firmy. Mus jabłkowy Jamar to 100% naturalna esencja i słodycz polskich jabłek. Mus jest bogaty w błonnik i witaminę C. Jest idealny jako dodatek do śniadań i przekąsek. Można wykorzystać go do naleśników czy zapiekanego ryżu z jabłkami.

Ja jednak zainspirowałam się gruzińskimi placuszkami - chaczapuri. Chaczapuri to pszenne placki z farszem serowym. Ja jednak przygotowałam chaczapuri na słodko... z musem jabłkowym. Chaczapuri wyszły pyszne, słodkie i baaardzo owocowe. Tak owocowe jak wiosna.

Chlebki są bardzo proste więc każdy przygotuje je bez żadnego problemu.


CHLEBKI
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy
łyżeczka syropu klonowego
FARSZ
szczypta cynamonu
garść truskawek
DEKORACJA
ulubione owoce 



Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę.

Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar. Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął farsz i wałkujemy ciasto na płaski placek.

Smarujemy chlebki odrobiną oliwy i grillujemy z każdej strony po ok 4-5 minut. Chlebki podajemy z musem i owocami.

Wpis powstał we współpracy

3 komentarze:

  1. Mmmm, ale to smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że te chlebki są z mąki pszennej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować z inną mąką... chociaż nie próbowałam więc nie obiecuję że wyjdą

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.