maja 18, 2018

ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM

Ciasto ze szpinakiem zna już każdy. Nie dziwi już moich znajomych jak na stół stawiam ciasto w kolorze zielonym. Postanowiłam więc ostatnio, że przygotuje ciasto z rukoli z masą z cukru fiołkowego domowej roboty. Ciasto wyszło delikatne, miękkie i wilgotne a masa kwiatowa nadaje wyjątkowego charakteru ciastu.
Bazą ciasta są zielone blaty. Masę maślano-budyniową przygotowałam na Palma firmy Bielmar, dzięki której ciasto wyszło wyśmienite. Masa jest puszysta, delikatnie słodka i idealnie komponuje się z zielonym rukolowym ciastem. Trzeba pamiętać, że rukola jest bardziej intensywna w smaku niż szpinak dlatego należy dodać go zdecydowanie mniej niż szpinaku. Rukola sprawia, że ciasto jest wilgotne.

Lubię przygotowywać to ciasto ponieważ zaskakuje smakiem i udowadnia, że zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: orzechy i rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami.
Składniki:
CIASTO:
90 g rukoli
1 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
100 g orzechów
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
CUKIER FIOŁKOWY:
3/4 szkl cukru
3/4 szklanki fiołków
MASA:
250 g Palma firmy Bielmar
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 płaskie łyżki mąki
3/4 szkl. cukru fiołkowego
3 żółtka
borówki

Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170% przez ok 40 minut.

Przygotowujemy cukier fiołkowy: Cukier rozcieramy z płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie.

Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier fiołkowy, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.

Palmę firmy Bielmar ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki i mieszamy.

Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz