lipca 16, 2018

LETNIA KOSTKA KOKOSOWO-PORZECZKOWA

Lato to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe.

Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JASNA KOKOSOWA:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
5 łyżek cukru pudru
150 g masła
150 g wiórek koksowych
5 łyżek likieru kokosowego
MASA PORZECZKOWA:
3 łyżeczki żelatyny
250 ml śmietany kremówki
125 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1/2 szkl. czerwonych porzeczek
100 ml wrzątku
WIERZCH
galaretka malinowa
mały koszyczek czerwonych porzeczek

Przygotowujemy biszkopt: Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dolać olej z wodą. Zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do ubitych jajek. Wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać do małej blachę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 st. C. 
Po upieczeniu przekroić ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta.

Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie.

Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń cały czas mieszając. Gdy składniki się zmieszają dodać kokos. Wymieszać.

Przygotowujemy masę porzeczkową: Porzeczki zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać zmiksowane porzeczki.

Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać żelatynę z porzeczkami i zmiksować do połączenia się składników.

Na spód formy do ciasta  ułożyć 1 warstwę ciasta kakaowego. Na to wylać krem porzeczkowy, a następnie przykryć masę 2 warstwą ciasta. Na drugą warstwę ciasta wylać masę koksową. Wstawić do lodówki do stężenia się mas.

Porzeczki rozgnieść widelcem. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać porzeczki. Kiedy galaretka będzie już delikatnie stężała wylać ją na wierzch ciasta.

7 komentarzy:

  1. Kokos i porzeczki...Bajeczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam porzeczki pod każdą postacią. Ciasto wygląda rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mascarpone, kokos i porzeczki... mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się doskonale! A połączenie kokosowo-porzeczkowe wydaję się być fenomenalne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się od pierwszej wejrzenia! Pyszne musi być to ciasto! Zostało coś dla mnie? 😊😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.