sierpnia 20, 2018

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Sezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy bo jest źródłem białka a także nie zawiera tłuszczu. Bób jest niskokaloryczny ale pożywny więc idealnie nadaje się dla osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie
  • witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy)
  • minerały wapń, żelazo, magnez, cynk) 
Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu.
Składniki:
2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego
1/2 kg młodych ziemniaków
2 1yżki oliwy
1 marchewka
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki szczypiorku
100 ml śmietany 12%
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę. Jak się zarumienią dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Smażyć 2 minuty. Do ziemniaków i marchewki dolać gorący bulion oraz przyprawić. Gotować 15 minut. aż ziemniaki zmiękną. Dodać bób i gotować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać szczypiorek. Wymieszać.

Do śmietany dodać 2 łyżki zupy. Wymieszać aby zahartować śmietanę i dolać do zupy. 

Gotowe!

MOJA RADA: Ja wykorzystuje bulion rosołowy!

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na zupkę :) na pewno jest bardzo smaczna ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna!
    Zjadłabym z przyjemnością...Taka sezonowa zupa to niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Lato w jednym talerzu, muszę zapisać przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej zupki jeszcze nie jadlam z bobu, narazie hitem byly dla mnie kotleciki. Boskie wręcz :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwieobiam sezonowe zupy, ale takiej z bobu jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) Taka zupka to na pewno źródło witamin :) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka pyszna zupa, nie jadłam takiej, Uwielbiam bób!

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nie zdarzyło mi się jeść bób w zupie :) ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.