września 17, 2018

CZEKOŚLWIKA CZYLI CZEKOLADOWE POWIDŁA ŚLIWIKOWE

Czekośliwka to domowej roboty czekoladowe powidła śliwkowe idealne do naleśników, placuszków czy racuchów. Można też ją zajadać się prosto ze słoika.

Do czekośliwki najlepiej użyć dobrego jakościowo kakao bo wtedy mamy pewność, że powidła nam nie spleśnieją. Czekolada gorzka z dużą zawartością kakao, mleczna czy z dodatkami również się nada. Różnica jest taka, że z mleczną czekoladą trzeba w przeciągu miesiąca zjeść.

Składniki, które podam poniżej wystarczą na 2 średniej wielkości słoiki.


Składniki:
1 kg śliwek
100 g kakao (opcjonalnie czekolada gorzka lub mleczna)
1/4 szkl. cukru (opcjonalnie)

Śliwki umyć, pokroić na pół i wyjąć z nich pestki. Do garnka dodać cukier oraz śliwki i kilka łyżek wody. Gotować na dużym ogniu do momentu kiedy puszczą sok. Następnie zmniejszyć ogień i podsmażać cały czas mieszając. Łącznie trwa to ok 40 minut. Pod koniec gotowania dodać kakao lub czekoladę. Mieszać do połączenia się składników lub rozpuszczenia się czekolady. Przelewać do słoików i wsadzić do lodówki. 


RADA: Jeżeli zrobimy większą ilość należy spasteryzować słoiki aby czekośliwka nie spleśniała.

3 komentarze:

  1. Kocham czekośliwkę :) Super do jaglanki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i robimy od 6 lat. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.