stycznia 14, 2019

ROŚLINNA TARTA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, CUKINIĄ I FETĄ

Tarty są fajne bo można dodać składniki, które lubimy aby stworzyć coś wyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy  nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku.
Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej. Mieszanka powstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru.

Składniki:
CIASTO KRUCHE
250 g mąki
1 łyżeczka posikanego koperku
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
szczypta soli
FARSZ:
2 małe cukinie
200 g pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy extra virgine
1 czerwona cebula
100 g fety

Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy. Masło posiekać nożem. Wyrobić ciasto powoli. Jak ciasto będzie gładkie owinąć w folię i wstawić do lodówki na 15 minut.
Formę do tarty wyłożyć ciastem, obciążyć je grochem i piec przez 5 minut w temperaturze 180 st C.

Przygotowujemy farsz: Czosnek posiekać. Cukinię pokroić i polać sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą oraz 1 łyżeczką Vegeta Natur do sałatki greckiej. Wymieszać ze sobą, wyłożyć do blachy i piec 10 minut w temperaturze 210 st C.
Cebulę pokroić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz upieczoną cukinię.  Wszystko posypać pozostałą przyprawą Vegeta Natur do sałatki greckiej. Tartę piec do zarumienia się ciasta, ok 20 minut.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam tarty na wytrawnie :) Pysznie wygląda!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.