lutego 06, 2019

GRZYBOWY TAORT MAKARONOWY

Składniki:
1 op. Makaronu spaghetti Arc Pol
200 g grzybów (u nas zamrożone prawdziwki)
1 ząbek czosnek
2 cebule
pieprz
sól
3 jajka
3 szklanki sera żółtego startego
300 ml śmietanki kremówki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 gałązki tymianki
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z 1 cytryny

Makaron Arc Pol gotujemy al dente.

Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w pół plastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.

Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. o rany jakie to niezdrowe i do tego bomba kaloryczna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.