kwietnia 06, 2020

KAISERSCHMARN CZYLI OMLET CESARSKI


Omlet cesarski to tradycyjny austriacki deser w postaci grubego omletu porwanego na kawałki w trakcie smażenia.  Podawany z dżemem śliwkowym, masłem lub owocami.
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki masła sklarowanego
cukier puder
owoce

Mąkę wymieszać z mlekiem na gładką konsystencję. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka oraz cukier waniliowy dodać do masy mlecznej. Wymieszać do połączenia się składników. 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Masło rozgrzać i rozprowadzić na całej patelni. Wlać masę na patelnię. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia się. Przekręcić na drugą stronę i rozrywać go widelcem na mniejsze części. Smażyć o ścięcia się surowego ciasta.

Omlet podawać z cukrem pudrem i owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.