grudnia 18, 2015

BABECZKI PIERNIKOWO-BURACZANE ZE ŚLIWKOWĄ NUTĄ

Zapraszam Was dziś na świąteczne babeczki piernikowo-buraczane
W babeczkach nie jest wyczuwalna nuta buraczana jednak warzywo nadaje babeczkom wilgotności. Dzięki temu nasze babeczki nie będą suche. Połączenie powideł śliwkowych i cynamonu sprawia, że można powiedzieć, że jemy prawdziwy piernik.

Moja rodzina była zachwycona i po zjedzeniu 10 sztuk musiałam upiec kolejną partię. Na święta również są one wpisane na listę dań.

Polecam łączyć produkty które wydaje się, że nie pasują do siebie a po połęczeniu zdajesz sobie sprawę że jest to związek idealny.

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Składniki:
200 g ugotowanych buraków
140 g mąki pszennej
150 ml oleju
3 jajka
50 g kakao
150 g cukru
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
powidła śliwkowe

 dekoracja
śmietana kremówka
cukier puder
posypki



Zblendować buraki z olejem na gładką masę. Dodaj jajka do masy buraczanej i zmiksuj.

Połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj je do masy jajeczno-buraczanej i wymieszaj do połączenia się składników. Wlej masę do papilotek do 1/3 wysokości, nałóż małą łyżeczkę powideł śliwkowych i przykryj ciastem. Piecz w temp. 180 st. przez ok 25 minut.

Śmietanę ubij z odrobiną cukru pudru na sztywną masę.

Po wyjęciu babeczek zostawiamy je do ostygnięcia. Bitą śmietanę wyłóż na babeczki i udekoruj wg własnego upodobania

Dobrze wypieczone święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz