października 28, 2017

PRZELICZNIK KULINARNY

Kalkulator kulinarny szybko przeliczy miarę, wagę i objętość najważniejszych składników, których używamy w kuchni.


1 SZKLANKA=250 ML
1 ŁYŻKA=15 ML
1 ŁYŻECZKA=5 ML

Kostka masła=200 g
Kostka margaryny=250 g
 
OLEJ:
1 szklanka=230 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g

MLEKO
1 szklanka=230 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g

 WODA:
1 szklanka=250 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g

MĄKA PSZENNA:
1 szklanka=160-170 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka=3 g

MĄKA ZIEMNIACZANA:
1 szklanka=200 g
1 łyżka=12 g
1 łyżeczka=4 g

MĄKA KRUPCZATKA:
1 szklanka=210 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka=2 g
CUKIER
1 szklanka=220 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g

CUKIER PUDER:
1 szklanka=170 g
1 łyżka=12 g
1 łyżeczka=4 g

ŚMIETANKA KREMÓWKA:
 1 szklanka=260 g
1 łyżka=16 g
1 łyżeczka=5 g

JOGURT NATURALNY:
1 szklanka=250 g
1 łyżka=15 g

ŻELATYNA:
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka=3 g

KASZA MANNA:
1 szklanka=190 g
1 łyżka=12 g
1 łyżeczka= 4 g

KAKAO:
1 szklanka=130 g
1 łyżka=8 g
1 łyżeczka=3 g

DROŻDŻE SUCHE:
1 łyżeczka= 4 g

DROŻDŻE ŚWIEŻE:
dajemy zawsze 2x więcej niż suchych

MAK SUCHY:
1 szklanka=160 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka= 3 g

WIÓRKI KOKOSOWE:
1 szklanka=115 g
1 łyżka=  8 g

PŁATKI OWSIANE:
1 szklanka=120 g
1 łyżka=6 g

ZMIELONE ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE:
1 szklanka=130 g
 1 łyżka=8 g

ZMIELONE MIGDAŁY:
1 szklanka=110 g
 1 łyżka=6 g

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.