Kalkulator kulinarny szybko przeliczy miarę, wagę i objętość najważniejszych składników, których używamy w kuchni.
KAKAO:
1 szklanka=130 g
1 łyżka=8 g
1 łyżeczka=3 g
DROŻDŻE SUCHE:
1 łyżeczka= 4 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE:
dajemy zawsze 2x więcej niż suchych
MAK SUCHY:
1 szklanka=160 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka= 3 g
WIÓRKI KOKOSOWE:
1 szklanka=115 g
1 łyżka= 8 g
PŁATKI OWSIANE:
1 szklanka=120 g
1 łyżka=6 g
ZMIELONE ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE:
1 szklanka=130 g
1 łyżka=8 g
ZMIELONE MIGDAŁY:
1 szklanka=110 g
1 łyżka=6 g
1 SZKLANKA=250 ML
1 ŁYŻKA=15 ML
1 ŁYŻECZKA=5 ML
1 ŁYŻKA=15 ML
1 ŁYŻECZKA=5 ML
Kostka masła=200 g
Kostka margaryny=250 g
OLEJ:
1 szklanka=230 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g
MLEKO
1 szklanka=230 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g
WODA:
1 szklanka=250 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g
MĄKA PSZENNA:
1 szklanka=160-170 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka=3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA:
1 szklanka=200 g
1 łyżka=12 g
1 łyżeczka=4 g
MĄKA KRUPCZATKA:
1 szklanka=210 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka=2 g
CUKIER
1 szklanka=220 g
1 łyżka=15 g
1 łyżeczka=5 g
CUKIER PUDER:
1 szklanka=170 g
1 łyżka=12 g
1 łyżeczka=4 g
ŚMIETANKA KREMÓWKA:
1 szklanka=260 g
1 łyżka=16 g
1 łyżeczka=5 g
JOGURT NATURALNY:
1 szklanka=250 g
1 łyżka=15 g
ŻELATYNA:
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka=3 g
KASZA MANNA:
1 szklanka=190 g
1 łyżka=12 g
1 łyżeczka= 4 g
KAKAO:
1 szklanka=130 g
1 łyżka=8 g
1 łyżeczka=3 g
DROŻDŻE SUCHE:
1 łyżeczka= 4 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE:
dajemy zawsze 2x więcej niż suchych
MAK SUCHY:
1 szklanka=160 g
1 łyżka=10 g
1 łyżeczka= 3 g
WIÓRKI KOKOSOWE:
1 szklanka=115 g
1 łyżka= 8 g
PŁATKI OWSIANE:
1 szklanka=120 g
1 łyżka=6 g
ZMIELONE ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE:
1 szklanka=130 g
1 łyżka=8 g
ZMIELONE MIGDAŁY:
1 szklanka=110 g
1 łyżka=6 g
Bardzo ułatwia to korzystanie z przepisów!
OdpowiedzUsuń