marca 18, 2016

SERNIK Z FIGAMI I BORÓWKĄ

Dziś kolejna propozycja wykorzystania produktu DELECTA.

Sernik ten został przygotowany na specjalną okazję, dla specjalnych gości. Od jakiegoś czasu przychodzi do nas pewna dziewczynka. Mała, przestraszona, z dużymi niebieskimi oczami. Jak ją poznaliśmy to uciekała wzrokiem, chowała się za spódnicę znanej jej osób. Dziewczynka po przejściach bo... z Domu dziecka. Z mężem kiedy ją poznaliśmy wiedzieliśmy, że chcemy dać jej naszą miłość. Mimo, że Ona bała się nas, my ją już kochaliśmy. Małymi krokami otworzyła się na nas. Kiedyś rozmawiałam z nią o tym co lubi, a jakie potrawy nie są jej ulubionymi. Od razu powiedziała, że oddałaby życie za sernik.
Jako, że jutro ma znów przyjść do nas postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiekłam pyszny, delikatny sernik z owocami. Myślicie, że jej będzie smakował?

CIASTO KRUCHE
2 1/2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:
1 kg sera
4 żółtka
2 jajka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
przyprawa do sernika DELECTA
1/2 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

PIANA:
4 białka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy

DEKORACJA:
7 fig
małe op. borówek amerykańskich

 pół gorzkiej czekolady


Przygotowujemy ciasto: Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując.
Ciasto wylewamy do tortownicy.

Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy pianę.

Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy.

Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170 st.C

Figi kroimy w plastry.
Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.


Przed podaniem posypujemy startą czekoladą



Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz