listopada 29, 2016

DORADA FASZEROWANA MORELAMI I QUINOA

Lubicie ryby? Staram sie przygotowywać je aby mąż je polubił... bo On to prawdziwy mięsożerca.
Ta ryba jednak bardzo przypadła mu do gustu :)


20 g quinoa czarnej
2 dorady

50 g suszonych moreli
1 cebula
szczypta cynamonu
gwiazdka anyzu
szczypta ziół tajskich
liść laurowy
oliwa z oliwek
1 łyżka octu ryżowego
pół łyżki pasty miso dashi
pół łyżeczki pasty z czerwonej papryki
sok z połowy cytryny
oregano świeże
tymianek świeży
25 ml wody
sól pieprz


Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Rybę oczyszczamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny
W misce mieszamy pastę z papryki, miso dashi, ocet i posiekane oregano.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szklimy cebulę, anyż, liść laurowy i przyprawiamy ziołami tajskimi. Dodajemy morele, cynamon i smażymy ok 5 minut. Dodajemy quinoa i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut. Jeżeli potrzeba dosalamy. 
Rybe nadziewamy farszem. Dodajemy do środka świeżego tymianku. Pieczemy z ulubionymi warzywami.
Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 minut.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz