maja 03, 2017

LODY TYMIANKOWE Z MIODEM

Pogoda nas nie rozpieszcza jednak u nas lody je się już od kilku tygodni.

Lody to najmniej kaloryczny deser. Dodatkowo pełnią ważną rolę ponieważ:
  • wapń buduje kości, żelazo koi nerwy a białko wraz z węglowodanami dodaje nam energii.
  • poprawiają koncentrację dzięki zawartości cukru
  • wspomagają układ nerwowy dzięki witaminie B
  • działają łagodząco przy opuchliznach
 A teraz zabieramy się do robienia naszych lodów

Składniki:
ćwierć szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki  cukru
6 łyżek miodu
1 jajko

2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 szklanka jogurtu greckiego
2 szczypty tymianku
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Ćwierć szklanki wody zagotowujemy z cukrem i miodem. Jak cukier się rozpuści odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Dodajemy 1 szklankę śmietanki i ubijamy ok 5 minut. Dodajemy pozostałą śmietankę, jogurt grecki i ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy tymianek, ekstrakt waniliowy oraz sól. Mieszamy. wkładamy do zamrażalki do momentu powstania lodów. Co jakiś czas mieszamy masę aby powstała masa lodowa.

Podajemy z czekoladą lub owocami



2 komentarze:

  1. Mega 😊 trzeba kiedys zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zjawiskowo...aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń