Pogoda nas nie rozpieszcza jednak u nas lody je się już od kilku tygodni.
Lody to najmniej kaloryczny deser. Dodatkowo pełnią ważną rolę ponieważ:
Składniki:
ćwierć szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
6 łyżek miodu
1 jajko
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4bBKV45_mtPLYar34aSzsj-gGCBQ_dq9ib-W8u5qFqeQmFK3c9S5iFtgaKlnRWZngG_66n8j7oPaWt9J2fTR8HZg6Nk0VPp5AqhSPeKt7zx_AYHs5wO4PbfMwEXF_tLH77A1JKzil0ak/s320/DSC_0031.JPG)
2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 szklanka jogurtu greckiego
2 szczypty tymianku
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Ćwierć szklanki wody zagotowujemy z cukrem i miodem. Jak cukier się rozpuści odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Dodajemy 1 szklankę śmietanki i ubijamy ok 5 minut. Dodajemy pozostałą śmietankę, jogurt grecki i ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy tymianek, ekstrakt waniliowy oraz sól. Mieszamy. wkładamy do zamrażalki do momentu powstania lodów. Co jakiś czas mieszamy masę aby powstała masa lodowa.
Podajemy z czekoladą lub owocami
- wapń buduje kości, żelazo koi nerwy a białko wraz z węglowodanami dodaje nam energii.
- poprawiają koncentrację dzięki zawartości cukru
- wspomagają układ nerwowy dzięki witaminie B
- działają łagodząco przy opuchliznach
Składniki:
ćwierć szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
6 łyżek miodu
1 jajko
2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 szklanka jogurtu greckiego
2 szczypty tymianku
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Ćwierć szklanki wody zagotowujemy z cukrem i miodem. Jak cukier się rozpuści odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Podajemy z czekoladą lub owocami
Mega 😊 trzeba kiedys zrobic.
OdpowiedzUsuńWyglądają zjawiskowo...aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuń