Do przygotowania ciasta użyłam OPTIMA OMEGA 3. Producent na swojej stronie pisze, że jest to margaryna idealna do osób, które dbają o zbilansowaną dietę a także dla osób którzy chcą utrzymać prawidłowy cholesterol.
Składniki:
Farsz kardamonowy:
100 g OPTIMA OMEGA 3
100 g brązowego cukru
1,5 łyżki zmielonego kardamonu
70 ml wody
60 g cukru
Ciasto:
530 g pszennej mąki
250 ml mleka
90 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g OPTIMA OMEGA 3 roztopionej
25 g drożdży świeżych
dodatkowo: cukier kardamonowy
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach mąki, 1/4 szklance mleka i 1 łyżce cukru. Mieszamy. Odstawiamy na trochę aż drożdże urosną.
Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko, cukier, sól o kardamon. Ugniatamy. Na sam koniec ugniatania dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 2 godzin żeby urosło.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCEmziM0hxiWfVAJ79TdFUGGbmcBhY9VfopzBmRkGjJm3fwM_XP2Krqy3X-RynCaIjqALCZuHOlTVVAA7JEkbbNR9FNEf23ERyUtAWR1T8em4GxnKV6iDsN4mrDcbKn1iSWHBnYGZozEE/s320/19702938_922851297857035_9151608907530006067_o.jpg)
Przygotowujemy syrop cukrowy: Rozpuścić cukier w gorącej wodzie.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt posypując delikatnie mąką aby nie przyklejało się do wałka. Ciasto smarujemy naszym farszem kardamonowym. Zwijamy ciasto na kształt rolady i kroimy grubsze plastry.
Pieczemy ok 30 minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze ok 5-8 minut. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę aby bułki nie przypaliły się
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.