Bardzo lubimy z mężem jeść wszystko co grzybowe. Ta zupa jest jedną z naszych ulubionych bo robi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju.
Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów.
Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było #smacznieiszybko. Spróbujcie!
Składniki:
300 g grzybów
2 łyżki masła
1 cebula
1/2 kg ziemniaków
szczypta oregano
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 litr bulionu zrobionego z bulionu KRAKUS warzywnego
150 g śmietanki
sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.