Od jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie zakręconego chleba. Nie było okazji bo to albo brak czasu, albo zmęczenie. Jako, że zaczynam urlop postanowiłam, że teraz abo nigdy.
Chlebek jest pszenny z dodatkiem dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz. Wyszedł miękki i chrupiący.
Składniki:
10 g suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)
1 łyżka cukru
300 g maślanki
500 g mąki pszennej +100 g mąki do części truskawkowej
25 g masła
migdały
Ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część masy w ciemne ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok. godzinie rozwałkujemy i układamy truskawkową część i jasną część. Zwijamy w rulon i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 minut w 200 st. C.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Chleb o smaku truskawki? Marzenia spełnione! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Chleb jest delikatnie słodki, mocno truskawkowy, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz
Usuń