listopada 21, 2017

ZAKRĘCONY CHLEB TRUSKAWKOWY

Od jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie zakręconego chleba. Nie było okazji bo to albo brak czasu, albo zmęczenie. Jako, że zaczynam urlop postanowiłam, że teraz abo nigdy.

Chlebek jest pszenny z dodatkiem dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz. Wyszedł miękki i chrupiący.

Składniki:
10 g suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)
1 łyżka cukru
300 g maślanki
500 g mąki pszennej +100 g mąki do części truskawkowej
25 g masła
migdały


Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy.
Ciasto dzielimy na 2 części.

Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część masy w ciemne ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po ok. godzinie rozwałkujemy i układamy truskawkową część i jasną część. Zwijamy w rulon i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 30 minut w 200 st. C.

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki


2 komentarze:

  1. Chleb o smaku truskawki? Marzenia spełnione! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Chleb jest delikatnie słodki, mocno truskawkowy, miękki w środku i chrupiący na zewnątrz

      Usuń