grudnia 24, 2017

ŚLEDZIE PO ARABSKU

Dzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko proponuje abyście za ro zrobili śledzia który jest ostrzejszy w smaku ponieważ użyłam arabskiej przyprawy harrisa.
 
Do marynaty użyłam natomiast Oleju rydzowego Semco. Producent na swojej stronie pisze: "Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej Rydzowy” charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa. Olej zawiera ca 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania."

Olej wspaniale skomponował się ze śledziami z ostrzejszą nutą.
 
Składniki:
6 filetów śledziowych matjas
1 zielony ogórek
1 czerwona papryka mała
1 czerwona cebula
1 marchewka
3 łyżki koperku
kawałek pora
1 łyżeczka zat'ar
1 łyżeczka harrisa w proszku
2 łyżki miodu
szczypta pieprzu kolorowego do smaku 

Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części.
Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy.

Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie możemy zajadać się śledziem.

Pozwólcie również, że złożę Wam wszystkim życzenia. Wesołych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niech każdy z Was znajdzie chwilę na odpoczynek oraz na rozmowę z najbliższymi. Wesolutkich!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz