stycznia 03, 2018

PIECZARKOWY TORT MAKARONOWY



No i weszliśmy z impetem w Nowy Rok. Dla mnie pierwszy Dzień Roku okazał się pechowy bo rozwaliłam sobie telefon. No ale ja nie o tym. Na sylwestra przygotowałam tort makaronowy. Wykorzystałam do niego duże świdry i rurki. Makaron jest z masą tymiankowo-cytrynową oraz pieczarkami. Był pyszny.


Składniki:
1/2 op. Makaronu świdry
1/2 op makaronu rurki
200 g grzybów np pieczarek
1 ząbek czosnek
2 cebule
pieprz
sól
3 jajka
3 szklanki sera żółtego startego
300 ml śmietanki kremówki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 gałązki tymianki
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z 1 cytryny

Makaron gotujemy al dente.
Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w półplastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę pietruszki, 2/3 sera oraz pieczarki. Mieszamy. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.

Brzegi tortownicy smarujemy masłem lub olejem. Wykładamy połowę makaronu. zalewamy sosem ziołowo-pieczarkowym. a następnie wykładamy drugą część makaronu. Wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut. Po upieczeniu posypujemy nasz makaronowy tort odrobiną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz