lutego 11, 2018

CIASTECZKA ZBOŻOWO-KUKURYDZIANE

Ciasteczka zbożowe to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Mam często piekła je ponieważ jest to świetny zastrzyk energii. Dodatkowo są pyszne i zdrowe. Są one jedne z niewielu słodkości, które nie idą nam w boczki.

Do ciasstek wykorzystałam płatki zbożowe BioBabalscy MIX 5 zbóż BIO. BioBalscy na swojej stronie piszą: "są to zgniecione całe ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia,orkiszu i owsa, dzięki czemu zachowane są wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy zawarte w ziarnach."

Ciasteczka wyszły pyszne, nie za słodkie. Nie rozpływają się w piekarniku, nie zmieniają kształtu i nie rosną. Są przepyszne, zwłaszcza, że przygotowałam je z ekologicznych produktów BioBabalscy.



Składniki:
2 szklanki płatków MIX 5 zbóż BIO
1/2 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego


Masło rozpuścić w rondelku. Cukier, cukier waniliowy i jajka wymieszać ze sobą.  Orzechy siekamy.
Płatki MIX 5 zbóż BIO, płatki kukurydziane, sól i posiekane orzechy  mieszamy z masłem. Dodajemy jajka roztrzepane z cukrem, mąkę i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Z ciasta formujemy kulki i zgniatamy je tworząc ciasta o grubości ok 1 cm. Pieczemy ok 15 minut aż brzegi staną się złote. Gotowe


A teraz wasza kolej aby spróbować przygotować te ciasta Uwierzcie każdemu się udadzą.




Wpis powstał we współpracy z:
http://biobabalscy.pl/


3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasteczka zbożowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W którym sklepie znajdę te płatki? Bo ciastka wyglądają obłędnie. Musze wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Uwielbiam takie proste, a smaczne potrawy! Ciastka zawsze są spoko <3

    OdpowiedzUsuń