Dziś ulubiony dzień każdego Polaka... Tłusty czwartek. Możemy jeść pączki i faworki bez ograniczeń. Nawet mówi się, że niezjedzenie chociaż jednego pączka przynosi pecha. Nie wieżę w zabobony, ale nie będę ryzykowała pecha przez pączka. My świętowanie zaczęliśmy wieczorem. Oczywiście jemy tradycyjne pączki ale co roku staramy się zjeść coś nowego, innowacyjnego.
W paczce znalazłam:
- Makaron razowy orkiszowy BIO
- Makaron razowy samopszy
- Płatki MIX 5 zbóż
- Płatki z samopszy
- Mąka z samopszy BIO
- Mąka gryczana BIO
- Kasza z samopszy BIO
- Otręby z samopszy BIO
Pączki wyszły delikatne, lekkie ale dzięki kminkowi zdecydowanie ostrzejsze.
Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka Mąki z samopszy BIO
1 łyżeczka cukru
40 ml ciepłego mleka
100 g Mąki z samopszy BIO
100 g mąki ziemniaczanej
50 g pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukry waniliowego
1 łyżeczka cukry waniliowego
300 g utłuczonych ziemniaków
1 łyżeczka kminku
120-220 ml ciepłego mleka
20 g bezwonnego oleju kokosowego
cukier puder do posypania
dżem do pączków
olej do smażenia
ROZCZYN DROŻDŻOWY: Drożdże zasypujemy Mąką z samopszy BIO i cukrem. Zalewamy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiamy pod przykryciem.
W ręku formujemy z ciasta kulki po czym spłaszczamy je. Wkładamy do nagrzanego oleju w garnku do ok 175 st. C. PO wypłynięciu pączków na wierzch przekręcamy je i smażymy ok 3 minuty do uzyskania złotego koloru. Układamy pączki na ręcznik papierowy.
Do środka pączków wstrzykujemy (u mnie idealna okazała się strzykawka duża) dżem lub marmoladę oraz posypujemy cukrem pudrem.
A u Was jakie pączki królują tego dnia? I ile pączków zamierzacie zjeść?
Jeżeli chcecie mieć pewność, że podajecie swoim rodzinom to co najlepsze to polecam bardzo produkty BioBalscy. Każdy składnik jest zdrowy, bez chemii i konserwantów. Wspierajmy nasze rodzime, małe przedsiębiorstwa, zwłaszcza kiedy dbamy wtedy o tych, których kochamy
Wpis powstał we współpracy z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.