marca 20, 2018

BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU

Święta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem.

Wykorzystałam do babki majonez Winiary. Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka.


Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi?
Czego potrzebujemy:
Masa jasna:
1/2 op. cukru wanilinowego Winiary
2 jajka
1/8 szkl. cukru
2 łyżki majonez Winiary
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. mąki pszennej
skórka i sok z 1/4 cytryny

Masa ciemna:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
4 łyżki majonez Winiary
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
skórka i sok z 1/2 cytryny
2 łyżki kakao
lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowujemy ciasto jasne:
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut.
Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika.

Przygotowujemy masę ciemną:
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta.
Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st.
Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe


'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz