kwietnia 23, 2018

KLASYCZNA PIECZEŃ RZYMSKA

Wczoraj nie miałam pomysłu na obiad. Znudziły nam się kotlety i mięso w sosie. Zastanawiałam się czym mogłabym zaskoczyć męża. Przygotowałam więc pieczeń rzymską z dodatkiem płatków suszonych pomidorów i płatków papryki. Bałam się, że przez to pieczeń wyjdzie twarda ale się myliłam. Mięso było wilgotne, delikatne i pyszne.
 
Danie to jest proste ponieważ wkładamy wszystkie składniki do miski, ugniatamy i pieczemy. Jeżeli więcej jesteś osobą początkującą lub zaczynającą swoją karierę w kuchni to jest to danie wręcz idealne.

Składniki:
1,5 kg mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
1 łyżka płatków suszonych pomidorów
1 łyżka płatków papryki

masło i forma do posmarowania formy

Do mięsa mielonego dodajemy dodajemy jajka, kaszę manną, płatki suszonych pomidorów, płatki papryki, sól oraz pieprz. Wyrabiamy dokładnie.
Formę smarujemy masłem oraz obsypujemy boki bułką tartą. Wykładamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku ok 45-50 minut w 180 st C.

Pieczeń możemy podawać na ciepło z sosem, z koperkiem lub na zimno do kanapek. U nas jednak zazwyczaj pieczeń zjadamy szybko i na kanapki nie starcza.

Do pieczeni możemy wsadzić również ugotowane jajko na twardo.



5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie , ja kompletnie nie umiem gotować ale z przepisem łatwiej

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam pieczeni samodzielnie :0 przepis juz wydrukowany!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować twój przepis, bo jeszcze nie znalazłam takiego który by mi podpasował

    OdpowiedzUsuń
  4. Może ta w końcu nie będzie sucha, bo rzadko mi wychodzi i nie mam sprawdzonego przepisu.

    OdpowiedzUsuń