kwietnia 30, 2018

LODY Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Okres na lody domowej roboty uważam za rozpoczęty. Mąż od kilku dni prosił mnie abym zrobiła jakieś lody. Jako, że jeszcze mam tydzień urlopu to postanowiłam, że zrobię je w weekend. Poprosiłam męża, żeby kupił szparagi, śmietankę i biała czekoladę. Obiecałam mu, że będzie moc... i była.

Sezon na szparagi jest krótki, a ich pojawienie się zwiastuje wiosnę. U nas chyba zwiastowały lato bo za oknem prawie 30 st. Pojawiają się na targach w drugiej połowie kwietnia a znikają pod koniec czerwca. Wybierając szparagi należy wziąć pod uwagę ich twardość. Jeżeli potrzemy 2 szparagi o siebie i będą skrzypiały to można je brać. Możemy również przełamać łodygę aby zobaczyć czy będzie sok. Jeżeli będzie - są świeże.
Jeżeli chcemy przyrządzić coś z białych lub fioletowych szparagów to należy je najpierw obrać (w przeciwieństwie do zielonych). 

Zabierałam się za zrobienie lodów ze szparagów. Zawsze jednak stawiałam na klasykę i na nie nie było czasu. Po przygotowaniu muszę stwierdzić, że lody są mega. Z dodatkiem białej czekolady i cukrem waniliowym lody wyszły słodkie, kremowe i pyszne.


Składniki:
500 g zielonych szparagów
szczypta soli
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki kremówki 36%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 tabliczki białej czekolady


Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę z osoloną wodą. Wkładamy szparagi główkami do góry i gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy wodę, zalewamy na chwilę szparagi wody w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy wodę. szparagi dodajemy do blendera.
Przygotowujemy lody:
Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko ze śmietaną podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomału ubite żółtka z cukrem i mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje ciągle mieszając. Nie doprowadzamy masy do ponownego zagotowania. Masę dodajemy do blendera ze szparagami. Blendujemy na gładką masę ok 1-2 minut. Przecedzamy masę przez sitko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do zamrażalki w pudełku na 8 godzin. Przez pierwsze5 godzin mieszamy lody co pół godziny. Przed podaniem należy wyciągnąć je 2 minuty wcześniej..

Podajemy ze startą czekoladą.

6 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, że jeszcze nie widziałam takich lodów. Jak smakują? Jaka jest konsystencja i smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu sa kremowe i puszyste. Dzieki czekoladzie sa slodkoe ale tez wyczuwalny jest szparag. Nam posmakowal ale ja lubie szparagi pod kazda postacia. Mysle jeszcze o polaczeniu ich ze skorka pomaranczowa 😁

      Usuń
  2. Ja dopiero co zaczęłam jeść surowe szparagi i myślałam, że to szparagowa rewolucja, ale lody ze szparagów by mi w życiu do głowy nie przyszły! Muszę udostępnić wpis na swojej stronce na portalu społecznościowym, bo ja tam ich zaszparagowuję ostatnio na zabój, a niech wiedzą, że jeszcze jest tyyyle możliwości :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu nie pomyślałabym, że istnieje przepis na lody ze szparagów. Wow! :o Mimo wszystko pozostanę przy zwykłych, gotowanych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o lodach ze szpinakiem ale ze szparagami??? No way! Wygląda bardzo ładnie, choć nie lubię takich połączeń.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lody! Nawet ze szparagami bym zjadła 😂 a Twoje wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń