kwietnia 21, 2018

MUFFINY Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO

Lubimy z mężem potrawy szybkie i proste. Oboje pracujemy na cały etat więc kolacja zazwyczaj musi być przygotowana szybko, żebyśmy oboje usiedli porozmawiali i obejrzeli ulubione programy. Dzięki tuńczykowie Princes przygotowanie pysznych babeczek to pikuś. Dodajemy ulubione składniki, jajko, i... kaszę jaglaną. Pieczemy i gotowe. No dobra... kaszę trzeba ugotować a warzywa obrać.
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Chociaż jest zdrowa to nadal nie cieszy się takim uznaniem jak inne kasze. Ma mało skrobi, dużo przyswajalnego białka, a także wyróżnia się największą, wśród kasz, zawartością witaminy B1, B2 i B6 a także żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu a także jest lekkostrawna. Dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie dzięki zawartości krzemionki. 

Mąż kiedyś nie przepadał za kaszą jaglaną. Jednak małymi krokami przekonałam go do niej poprzez pieczenie babeczek z kaszy jaglanej. Babeczki są delikatne, miękkie i bardzo zdrowe. Tuńczyk nadaje wilgotności babeczkom.

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki pestek dyni
3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów
1 jajko
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz
szczypta chilli

Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. 
Paprykę, fasolkę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy ok 30 minut w temp. 10 st.

Babeczki możemy jeść na ciepło lub jak wystygną.A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie ulubione przepisy z jej wykorzystaniem?





#MASTERTUŃCZYK

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, muszę wypróbować ❤ może akurat moje niejadki zjedzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie!! A poza tym uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci, przepis na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny świetny przepis z tuńczykiem, ja na taki z pewnością bym nie wpadła

    OdpowiedzUsuń