maja 24, 2018

GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA I SOSEM KAKAOWO-SEZAMOWYM

Sezon grillowy w pełni. Co roku prócz kiełbasek, karkówki czy kromek chleba przygotowuje coś specjalnego. 
Sajgonki to popularne danie w kuchni chińskiej oraz w kuchni krajów Azji Południu-Wschodniej. Sajgonki to naleśniczki nadziane warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety.

Składniki:
SAJGONKI:
2 cukinie
200 g pieczarek
1 pierś z kurczaka
1 op. sera feta
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
szczypta oregano
1 op. papieru ryżowego
2 szklanki bulionu drobiowego
szczypta ostrej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek 
SOS:
2 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki
 ząbek czosnku
6 szt sezamków
2 cebule
3 gwiazdy anyżu
szczypta cynamonu
4 goździki
1/4 szkl płatków migdałowych
1/4 szkl. orzeszków ziemnych
1/4 szkl. rodzynek/żurawiny
szczypta kolendry
 
SOS: Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju rozgrzanym przez 10 minut smażymy cebulę, czosnek, anyż, cynamon, goździki, migdały i orzeszki. Pod koniec dodajemy kolendrę i rodzynki lub żurawinę.
Wyjmujemy anyż wraz z goździkami. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, pokruszone sezamki i gotujemy jeszcze 5 minut.  Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki.

SAJGONKI: Cukinię pieczarki, kurczaka kroimy w drobne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie przez 10 minut.  Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na papier yżowy dodajemy farsz warzywno-mięsny. Dodajemy pokruszoną fetę. Zwijamy każdą sajgonkę jak krokieta. Grillujemy sajgonki ppod zamkniętym grillem aż staną się złociste.


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.