maja 31, 2018

PAMPUCHY Z MUSEM JABŁKOWYM, ŚMIETANKĄ I TRUSKAWKAMI

Pampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna,  miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy pampuchy na słodko... z owocami.

Bułki na parze często przygotowywała mama jak byłam dzieckiem. Czasami były bez żadnego farszu a czasami była to czekolada czy owoce. Zawsze jednak smakowały pysznie. 

Pampuchy mają wnętrze jabłkowe przygotowane z musu jabłkowego Jamar. Dzięki temu bułki na parze nabierają jabłkowej nuty.

 
Składniki:

500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli

Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. 

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Masło roztapiamy w pozostałym mleku. Po 15 minutach rozczyn drożdżowy dodać do mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem.  Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne.

Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części. Rozpłaszczyć, nałoży po łyżce musu jabłkowego Jamar, skleić i uformować ciasto na kształt bułki.

Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut . Podajemy ze śmietanką i owocami.


Wpis powstał we współpracy z:
http://jamar.pl/

21 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis! Chętnie wypróbuję w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przypomnienie dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nazwa jest urocza...pampuchy:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie! Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super:) szukałam czegoś na obiad dla maluchów !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam wieki!
    Z truskawkami na pewno smakują świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana, cukier, owoce... najlepsze :)

      Usuń
  7. Kurcze, że też u mnie się nigdy nie robiło takich parowańców... muszę kiedyś spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypomniałaś mi, ze dawno nie robiłam buł na parze :) U nas mówi sie na nie "kluchy na łachu" ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale fajna nazwa :D Zapożycze chyba :)

      Usuń
  9. Kurczę, nigdy nie wiedziałam, czym są pampuchy, choć wiele razy słyszałam. Przekonałaś mnie, żeby podjąć się ich zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mam :) świetnie :) moje dzieciaki uwielbiają kluchy! Ja sama również :)już wiem co zrobię jutro na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś dla mam :) świetnie :) moje dzieciaki uwielbiają kluchy! Ja sama również :)już wiem co zrobię jutro na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smak dzieciństwa. Muszą być mega smaczne. Chętnie się poczęstuję przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dawno temu jadłam takie pampuchy, a przepis super, zdjęcia bardzo apetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja nie wiedziałam że Jamar ma taki fajny mus jabłkowy,nigdzie go jeszcze w sklepach nie widziałam. Bułeczki prezentują się bosko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak dawno ich nie jadłam...a to mój smak dzieciństwa! Pyszne;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.