maja 28, 2018

TRUSKAWKOWY SERNIK ODWRACANY

Z mężem zimą zjadamy mniej ciast bo wtedy są to ciasta ciężkie i zazwyczaj pracochłonne. Brakuje nam świeżych owoców, których może powstać lekki krem lub pyszne ciasto.  Teraz jednak kiedy bazary są kolorowe od truskawek, borówek czy malin co 2 dni staram się żeby było jakieś ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł  na sernik na zimno. Przygotowałam go z serków homogenizowanych, galaretki i truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki.

Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty.

SPÓD CIASTA
1/4 kostki masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
MASA SEROWA
1 galaretka o smaku truskawkowym
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
500 g naturalnego serka homogenizowanego
300 g truskawek
400 ml wody


Przygotowujemy spód ciasta: Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy).

Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. 

Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie.

Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin.

13 komentarzy:

  1. O jak pięknie to wygląda! I z pewnością smakowite ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto ma wszystko co uwielbiam- to sernik i z truskawkami :D Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak ktoś zrobi je za mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki są pycha! Może uda mi się zrobić go na weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamoast spodu ciasta mozna po prostu zalac galaretla 😁

      Usuń
  5. czuję, że w moim piekarniku nic by z tego ciasta nie było, niestety wczoraj piekłam nawet drożdzówkę i choć wyszła przepyszna to cały spód się spalił, karpatka się nie upiekła, a tarta wyszła za twarda - nie umiem korzystać z gazowego ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale :) Idealny na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Muszę spróbować go ukręcić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniki darzę wielką miłością <3 Takiego różowego nie jadlam. A że jest z truskawkami "pożyczam" przepis :) Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.