czerwca 04, 2018

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Brownie to amerykańskie ciasto o ciemnobrązowym kolorze. Brownie jest lekko gliniaste, intensywnie pachnące, niesamowicie smaczne. Przygotowuje się je z czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki.
Chociaż ciasto nie należy do lżejszych to jest jednym z moich ulubionych ciast.

Składniki:
280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
240 g drobnego cukru
80 g mąki
100 ml wody
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
truskawki

 

Wodę zagotować. Dodać i cukier waniliowy. Jak się wszystko zagotuje zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę oraz masło. Poczekać aż składniki się rozpuszczą i wymieszać.

Jajko roztrzepać. Dodać mąkę do jajek i wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo masę czekoladową cały czas mieszając. 

Formę o wielkości 24 cm na 24 cm wysmarować masłem. Wylać ciasto i na sam wierzch dodać truskawki. Piec w temperaturze 170 st C przez 25 minut.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam Brownie, ale jakoś nigdy nie dodawałam do niego owocow!

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki są teraz na topie, ja obecnie popijam koktajl ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.