czerwca 14, 2018

GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI

Jakiś czas temu dałam Wam pomysł na chlebki gruzińskie na słodko. Wtedy podałam je z owocami i musem jabłkowym. Teraz przyszedł czas na petardę... gruzińskie chaczapuri z farszem serowym i pomidorkami.

Chaczapuri to gruziński zapiekany chlebek z farszem serowym, mięsnym lub fasolowym. W Gruzji chaczapuri jest jak pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.
 
Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri.

Składniki:
CHLEBKI
500 g mąki
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 ml mleka
100 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ulubionych ziół
FARSZ
250 g sera capri
pół opakowania sera feta z ziołami
świeża bazylia
DEKORACJA
rukola
pomidorki

Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. 
Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części.Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy oliwą z oliwek delikatnie. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony.

Chaczapuri podajemy z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i sosem ziołowym Winiary.


Przepis bierze udział w konkursie na "Przepis miesiąca" na Winiary.pl

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.