września 26, 2018

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKOWYMI KULAMI

Sałatki są nie tylko zdrowe i smaczne ale też szybkie w przygotowaniu. Możemy dodać ulubione warzywa aby powstało coś wyjątkowego. Ta sałatka idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych lub jako przekąska do pracy.

Sałatka jest przygotowana z pełnoziarnistego makaronu Arc Pol, roszponki, kukurydzy i kul twarogowych z dodatkiem tuńczyka i pestek słonecznika.

Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy niż jasny. Nada się więc osobom, które wolę zdrowsze zamienniki.



Składniki:
2 garście roszponki
1 papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
60 g sera twarogowego śmietankowego
1/2 szkl. pestek slonecznika
sól
pieprz
DRESSING:
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki oleju z ostropestu
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowujemy dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dolać olej rzepakowy, olej z ostropestu, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny. Mieszać aż powstanie kremowy sos.

Przygotowujemy kule twarogowo-tuńczykowe: Tuńczyka odsączyć z sosu własnego. W misce wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule.

Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Odcedzić wodę. Makaron mieszamy z roszponką, kukurydzą oraz pokrojoną drobno papryką. Na wierzch układamy kule tuńczykowe. Polewamy sałatkę dressingiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.