grudnia 07, 2018

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA

Święta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia.

Składniki:
180 g mąki pszennej
120 g mąki orkiszowej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
180 ml mleka
szczypta soli
1 jajko
30 g masła
NADZIENIE
400 g masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek)
1 słoik powideł śliwkowych
1 żółtko
2 łyżki mleka
LUKIER
1 łyżka wody
1 szkl. cukru pudru


Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko, sól i pozostałe mleko. Zagnieść do połączenia się składników.
Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Ugnieść ciasto na gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie zagnieść ciasto aby go odgazować. Podzielić na 2 części. Rozwałkować każdą część ciasta na prostokąt o wielkości 15x45 cm. Każdy prostokąt posmarować masą makową i powidłami śliwkowymi. Zwinąć obydwa ciasta w rulon i pokroić na krążki o grubości ok 5 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier układać krążki jeden obok drugiego tak aby stworzyły choinkę. Przykryć ciasto i odstawić na 20 minut.
Jajko roztrzepać z mlekiem a następnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. 
Choinkę piec w temp.. 180 st C przez ok 35 min.

Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko. Dolać wody. Ucierać do momentu aż konsystencja będzie gładka i jednolita.

Przestudzone, upieczone ciasto polać lukrem oraz posypać posypką cukrową

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.