stycznia 02, 2019

SAŁATKA TORTELLINI Z BURAKIEM I POMARAŃCZĄ

Karnawał ta czas kiedy spotykamy się ze znajomymi na tzw domówkach. U nas domówki to nie jest klasyczne spotkanie przy alkoholu i muzyce ponieważ nie ten wiek :) Chociaż mamy dom tzw otwarty to właśnie w czasie karnawału organizujemy najwięcej spotkań.

Każdy z nas wtedy przygotowuje jakąś sałatkę, ciasto lub danie główne. Jednym z dań, które musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol

Składniki:
4 buraki
1 op. rukoli
50 g orzechów włoskich
1 łyżka pestek słonecznika
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
70 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowujemy sos: Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy. Ocet balsamiczny, miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz startą skórkę z pomarańczy wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Przygotowujemy sałatkę: Tortellini Arc Pol ugotować. Pestki słonecznika uprażyć. Buraki natrzeć oliwą z oliwek oraz poprószyć je solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową każdy burak. Piec przez 50 minut w temp 200 st C. Odwinąć z folii i poczekać aż ostygnie. Zdjąć skórkę i pokroić. Przyprawić solą i pieprzem.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Orzechy posiekać. Do miski włożyć rukolę orzechy, tortellini, buraki i pomarańcze. Delikatnie wymieszać. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Podawać z sosem.





Wpis powstał we współpracą z:




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.