kwietnia 29, 2019

TORCIK TRUSKAWKOWY

Niedługo Dzień Mamy. Jakie danie najbardziej kojarzy Wam się z mamą? Dla mnie to wszelkiego rodzaju ciasta, które były pieczone na niedzielę czy torty skrupulatnie przygotowywane na urodziny. Miałam to szczęście, że urodziny przypadają mi latem więc na targach zawsze był wysyp owoców.

Dlatego ja na Dzień mamy też przygotowuje coś słodkiego. Jaka potrawa kojarzy mi się więc z mamą? Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie.

Składniki:
BISZKOPT:
8 jajek
05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska
2 łyżki cukru
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
KREM KOKOSOWY:
300 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml śmietanki kokosowej
200 g białej czekolady
350 g serka mascarpone
100 g wiórek kokosowych
30 g płatków migdałowych
DEKORACJA:
truskawki
posypka czekoladowa
dżem truskawkowy
herbata do nasączenia biszkoptu


Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. 
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać żółtka, miód wielokwiatowy Manufaktura Wielkopolska i miksować do połączenia się żółtek z masą. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w małych ilościach cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden blat położyć na płaskiej powierzchni, nasączyć 1/3 szklanki herbaty, wyłożyć 2-3 łyżeczki dżemu truskawkowego a następnie 1/3 ilość masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony herbatą a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym herbatą. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Na wierzch i boki układamy truskawki. Posypujemy opcjonalnie posypka czekoladową.

Dla wszystkich czytelników bloga mam 10% (na hasło: durszlak10) zniżki na zakupy w sklepie Manufaktura Wielkopolska



4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.