kwietnia 19, 2019

WIOSENNY MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Wiosna za oknem nareszcie widoczna. Niedługo tez Wielkanoc więc większość wieczorów spędzam w kuchni. Kolacja musiała więc być szybka i pyszna.
Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią.

Składniki:
100 g makaronu Arc Pol spaghetti
10 szparagów zielonych
1/2 cukinii
1/2 szkl. zielonego groszku
100 g fety
4 cebulki dymki
1 szalotka
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
koperek

Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki ze szparagów. Szparagi i cukinię pokroić w cieniutkie paski. Szalotkę pokroić. dymkę pokroić w krążki.
Na patelni z olejem zeszklić szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Warzywa wymieszać z makaronem, serem feta, dymką i posiekanym koperkiem.


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.