czerwca 10, 2019

WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI

Pierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu.
Składniki:
225 g mąki pszennej
350 g cukru
85 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 ml wrzącej wody
garść truskawek

 




Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku.
Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. 
Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować truskawkami.


3 komentarze:

  1. Czekolada plus truskawki to połączenie wręcz idealne! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam też czekoladę a truskawki to jest to co najpiękniejsze w czerwcu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada z truskawkami to musi być przepyszne ciasto. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.