lipca 16, 2019

MEKSYKAŃSKA ZUPA Z AWOKADO

Sycąca i rozgrzewająca zupa prosto z Meksyku. Ostrzejsze i wyrazistsze smaki to coś po co sięga mój mąż. Ja jednak zawsze robię 2 wersje (łagodniejszą i ostrzejszą): dla mnie i dla męża.

Składniki:
200 g makaronu spaghetti Arc Pol
1 mała puszka kukurydzy
2 marchewka
2 szalotki
dymka
500 g boczniaków
1/2 szt awokado
1 limonka
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki słodkiej
2 cm startego świeżego imbiru
4 łyżki oleju
4 ząbki czosnku

Cebule pokroić w piórka.  Czosnek posiekać. Boczniaki pokroić w paski. Podsmażyć na oleju. Dodać curry, kurkumę, paprykę ostrą, słodką oraz imbir. Podsmażyć 4 minuty. Marchewkę zetrzeć. Dodać wraz z kukurydzą do warzyw. Zalać 600 ml wody. Gotować 6 minut. Dodać sok z limonki oraz skórkę.  Na ostatnie 5 minut dodać makaron. Gotować aż makaron będzie al dente.

Podawać z awokado i dymką.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.