czerwca 01, 2020

CRUMPETS CZYLI ANGIELSKIE RACZUSZKI

Crumpets to drożdżowe placuszki na śniadanie. Zazwyczaj przygotowuje sie je w wersji jasnej ale dla odmiany można dodać kakao. W wersji kakaowej idealne do dżemów, owoców czy z cukrem pudrem a w wersji jasnej pyszne będą do wytrawnych past.
Składniki:
450 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
14 g świeżych drożdży
2 łyżeczki kakao
300 ml letniego mleka
300 ml letniej wody
olej

Do drożdży 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szklankę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę. Wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Do pozostałej mąki dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostały cukier, kakao, mleko oraz wodę. Wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia się objętości.

Na patelni z olejem rozgrzać pierścienie do placków. Smażyć do momentu aż na powierzchni pojawia się dziurki (ok 10 minut). Podawać na ciepło lub grillować ostudzone już placuszki. Ja lubie crumpets z owocami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.