czerwca 08, 2020

LIMONKOWKOWA BABKA Z JAGODAMI I MANGO

Nadszedł ten czas kiedy w sklepach można kupić świeże owoce. Niestety jeszcze nie ma niestety moich ulubionych jagód ale to nic ponieważ wyciągnęłam z zamrażalki zeszłoroczne ostatki.

Połączenie mango, jagód i limonki jest idealne. Babka jest mokra i delikatna. Tak jak lubię.

Składniki:
420 g pulpy mango
1 kostka masła
2 1/2 szkl. mąki
10 łyżek mlek
1/2 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 limonki
garść jagód
 
Jajka ubić na pianę. Utrzeć masło z cukrem. Dodać połowę piany z jajek i 1 szkl. mąki. Zmiksować. Dodać pozostałą pianę, 2 1/2 szkl. mąki, pulpę z mango, skórkę z limonki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mleko. 
Zmiksować. Dodać jagody. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki. Piec w temp 170 st C na ok 1 godz (do suchego patyczka). Ciasto powinno ostygnąć na kratce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.