czerwca 15, 2020

PROJA CZYLI BAŁKAŃSKI CHLEBEK Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

PROJA to bałkańskie danie z mąki kukurydzianej, proszku do pieczenia, twarogu, soli i oleju. W czasach ubóstwa było to bardzo popularne danie. Chlebek jest pyszny i syty.
Składniki:
2 szkl mąki kukurydzianej
2 szkl kaszki kukurydzianej
3 jajka
1 szkl jogurtu naturalnego
1 szkl wody gazowanej
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli himalajskiej
300 g twarogu


Jajka ubić widelcem. Dodać jogurt i wymiesza. Mąkę kukurydziana wymieszać z kaszką. Dodać do kaszki sól z proszkiem do pieczenia. Do kaszki dodać jajka z jogurtem. Mieszać dolewając wodę i olej. Wsypać pod koniec rozdrobiony twaróg (250 g).

Masę przełożyć do formy do pieczenia. Pozostały twaróg posypać równomiernie na wierzchu. Piec w 200 st C przez 40 minut. Podawać z jogurtem.

4 komentarze:

  1. Ale piękny kolorek! wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam, a wygląda naprawdę przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis :) może niedługo wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.