czerwca 15, 2020

PROJA CZYLI BAŁKAŃSKI CHLEBEK Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

PROJA to bałkańskie danie z mąki kukurydzianej, proszku do pieczenia, twarogu, soli i oleju. W czasach ubóstwa było to bardzo popularne danie. Chlebek jest pyszny i syty.
Składniki:
2 szkl mąki kukurydzianej
2 szkl kaszki kukurydzianej
3 jajka
1 szkl jogurtu naturalnego
1 szkl wody gazowanej
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli himalajskiej
300 g twarogu


Jajka ubić widelcem. Dodać jogurt i wymiesza. Mąkę kukurydziana wymieszać z kaszką. Dodać do kaszki sól z proszkiem do pieczenia. Do kaszki dodać jajka z jogurtem. Mieszać dolewając wodę i olej. Wsypać pod koniec rozdrobiony twaróg (250 g).

Masę przełożyć do formy do pieczenia. Pozostały twaróg posypać równomiernie na wierzchu. Piec w 200 st C przez 40 minut. Podawać z jogurtem.

5 komentarzy:

  1. Ale piękny kolorek! wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam, a wygląda naprawdę przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis :) może niedługo wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. There are additional benefits that make glass-filled Nylon an ideal material for specific projects. Then the two halves of the mildew (cavity or “A” aspect and core or “B” side) open up and ejector pins push the half out of the mildew where it falls right into a bin. Then the mildew halves close again together and the method begins once more for the next half. Molding simulation might help designers and engineers to understand risks early within the design course of, permitting the power to address these before changing into fully invested. Simulation software gives engineers, Healthrite Cloud Nine Slippers mildew makers, and other molding professionals accurate digital prototyping options, and help bring better merchandise to market quicker. Some examples of those challenges include material variations, weld strains, sink marks, warpage, long cycle instances, and incomplete cavity filling.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.