listopada 04, 2022

NALEŚNIKI Z KONFITURĄ Z NEKATYRYNEK

 Naleśniki to jest coś co nigdy sie nie znudzi. Tym razem są to tradycyjne cienkie crepes z nutką jesiennego smaku czyli domową konfiturą z nektarynek.

Okraszone chrupiącymi migdałami sprawiają, że każdy dzień będzie dobry.


NALEŚNIKI
1 szklanka mąki (u mnie ryżowa)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
 
KONFITURA Z NEKTARYNEK
1 kg nektarynek
3 łyżki cukru
dodatkowo
1 łyżka masła
płatki migdałowe
Nektarynki kroimy na mniejsze części. Wsypujemy do rondla wraz z cukrem. Gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu aż owoce zmienią konsystencję.
 
Masło rozpuszczamy. Płatki migdałowe prażymy przez 5 minut aż będą miały złocisty kolor.
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy. dodajemy jajka, sól oraz mleko wraz z wodą gazowaną. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju
Naleśniki przekładamy konfiturą nektarynkową. Podajemy z prażonymi migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.