Naleśniki to jest coś co nigdy sie nie znudzi. Tym razem są to tradycyjne cienkie crepes z nutką jesiennego smaku czyli domową konfiturą z nektarynek.
Okraszone chrupiącymi migdałami sprawiają, że każdy dzień będzie dobry.
NALEŚNIKI
1 szklanka mąki (u mnie ryżowa)
1 szklanka mleka
szczypta soli
KONFITURA Z NEKTARYNEK
1 kg nektarynek
3 łyżki cukru
dodatkowo
1 łyżka masła
płatki migdałowe
Nektarynki
kroimy na mniejsze części. Wsypujemy do rondla wraz z cukrem. Gotujemy
przez 2 godziny na małym ogniu aż owoce zmienią konsystencję.
Masło rozpuszczamy. Płatki migdałowe prażymy przez 5 minut aż będą miały złocisty kolor.
Przygotowujemy
naleśniki. Mąkę przesiewamy. dodajemy jajka, sól oraz mleko wraz z wodą
gazowaną. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki
smażymy na niewielkiej ilości oleju
Naleśniki przekładamy konfiturą nektarynkową. Podajemy z prażonymi migdałami
Dziękuję Ci za przepis na naleśniki z konfiturą z nekatynek. Odkrywanie nowych smaków i eksperymentowanie z nietypowymi składnikami to prawdziwa przyjemność dla miłośników kulinariów. Połączenie delikatnych naleśników z aromatyczną konfiturą z nekatynek obiecuje niezapomniane doznania smakowe, które zachwycą nie tylko podniebienie, ale także przywołają ciepłe wspomnienia związane z tradycyjnymi smakami kuchni rodzinnej.
OdpowiedzUsuńKonfitura z nektarynek brzmi jak idealne dopełnienie dla ciasta naleśnikowego, a jednak nie jest to oczywisty wybór jeśli chodzi o farsz do placków. Super, że inspirujesz do próbowania nowych smaków! 🥞
OdpowiedzUsuń