września 01, 2019

ZIEMNIAKI W WAFLU

Jedliście ziemniaki w waflu? Dla mnie to genialne rozwiązanie chociaż jest czasochłonne. Warto jednak poświęcić trochę czasu aby przygotować coś innego.

cebula 1  
boczek wędzony 15 dag 
gałka muszkatołowa 
jaja 1  
olej do smażenia 
ziemniaki 1 kg 
wafle tortowe 1 op
bułka tarta 

Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką  

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że nie ma większych zdjęć, bo jestem bardzo ciekawa jak to dokładnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy dodatek do obiadu. Coś nowego i pomysłowego, estetycznie wyglądającego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe. Nie wpadłabym na takie połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy takich nie jadłam i nie spodziewałam się takiego połączenia, na pewno bardzo oryginalne :D ja zawsze stawiam na klasyczne rozwiązania w kwestii ziemniaków, czyli gotowane, pieczone, smażone, do tego cebulka, zieleninka i ostre przyprawy :D mam szczęście że mieszkam na wsi, więc koło siebie mam hurtownię cebuli, marchwi i ziemniaków, więc kupuję warzywa ze sprawdzonego źródła :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.