Jedliście ziemniaki w waflu? Dla mnie to genialne rozwiązanie chociaż jest czasochłonne. Warto jednak poświęcić trochę czasu aby przygotować coś innego.
boczek wędzony
15 dag
gałka muszkatołowa
jaja
1
olej do smażenia
ziemniaki
1 kg
wafle tortowe
1 op
bułka tarta
Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w
drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc
dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy
(sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą
masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia
wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie
rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w
jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor.
Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką
smaczne :D
OdpowiedzUsuńkuszące!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego ziemniaka :)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie ma większych zdjęć, bo jestem bardzo ciekawa jak to dokładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy dodatek do obiadu. Coś nowego i pomysłowego, estetycznie wyglądającego :)
OdpowiedzUsuńCiekawe. Nie wpadłabym na takie połączenie
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie jadłam i nie spodziewałam się takiego połączenia, na pewno bardzo oryginalne :D ja zawsze stawiam na klasyczne rozwiązania w kwestii ziemniaków, czyli gotowane, pieczone, smażone, do tego cebulka, zieleninka i ostre przyprawy :D mam szczęście że mieszkam na wsi, więc koło siebie mam hurtownię cebuli, marchwi i ziemniaków, więc kupuję warzywa ze sprawdzonego źródła :D
OdpowiedzUsuń