listopada 11, 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE

 Witajcie,
dzisiaj zrobimy wspólnie tradycyjne czekoladowe babeczki
Potrzebne będą:
430 g mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
250 ml mleko
1 jajko
2 łyżki kakao
180 g cukier puder
3/4 szklanki olej
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy


Przygotowanie:
Wsyp do misko mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, sodę. Dodaj jajko. wymieszaj. Dodaj mleko - wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodaj olej i wymieszaj.

Masę przelej do foremek (ja przelewam do połowy wysokości). Piecz przez 10 minut w temp 200 st C. Ja robiłam babeczki wielkości pralin. Jeżeli robimy większe babeczki wtedy czas pieczenia to mniej więcej 20 min.

Na wierzch polej czekoladą lub innymi dodatkami jakie chcesz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.