października 25, 2014

DLA GOŚCI: CREME BRULEE W TRUSKAWCE

Zapraszam Was na francuski deser w truskawce :)

  • wanilia laski 1 laska
  • żółtka 6 żółtek
  • cukier drobny 1/3 szklanki
  • cukier trzcinowy
  • truskawki świeże 250 g 
    Truskawki umyj. wyjmij szpatułki z truskawek oraz zrób w środku truskawek miejsce na krem.

    Krem:
    W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.

    Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.

    Przełóż krem do truskawek. Posyp warstwą cukru trzcinowego i palnikiem skarmelizuj go

     Goście będą zachwyceni bo dostaną klasyczny francuski deser z nowym wydaniu. Lubię ten deser bo w porównaniu z tradycyjnym cremem brulee  nie trzeba nic podpiekać tylko wystarczy użyć palnika. Szybko i smacznie :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.