października 14, 2014

FASZEROWANA CEBULA ZAPIEKANA W WINIE

Dziś obiad na bogato... :) Bardzo smaczne i szybkie danie które będzie smakowało każdemu :)






Składniki:
4 cebule
200 g mięsa mielonego
rozmaryn suszony
1 opakowanie sera apetina TAPAS
125 ml czerwonego wina
60 ml octu balsamicznego
3 łyżki miodu
orzechy włoskie
papryka ostra
pieprz
zioła prowansalskie

Ocet z miodem i winem gotujemy aż zgęstnieje.
Do mięsa dodaj serek apetina, pieprz i rozmaryn. wymieszaj.
Cebule obierz, odkrój dupkę i usuń środek. Nafaszeruj cebulę mięsem. Na wierzch posyp mięso ziołami. Cebule wstaw do naczynia żaroodpornego. Zalej cebule sosem wraz z posiekanymi orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut



5 komentarzy:

  1. Super, jeszcze nie robiłam czegoś takiego. jestem ciekawa czy cięzko jest wyciągnąć środek z cebuli....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez problemu się wyciąga. Można też wszystkie upiec cebule w dużym naczyniu :)

      Usuń
  2. wygląda baaardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.