października 27, 2014

MAKARONOWE GNIAZDA ZAPIEKANE

Dobry wieczór wszystkim.
Może na kolacje coś makaronowego ;)

  • szpinak mrożony 500 g
  • makaron spaghetti 200 g
  • cebula 2 sztuki
  • masło 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 75 g
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • olej 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • mleko 100 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • ser grana padano 50 g 
    Makaron ugotować wg przepisu.

    1 cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Dodać szpinak, wlać śmietanę i gotować ok 4-5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
    Drugą cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Wlać mleko i bulion.
    Do natłuszczonej delikatnie formy włóż makaron. Do środka makaronu dołóż farsz ze szpinaku. Na brzegi wylej sos pomidorowy. Posyp startym serem i gotowe
    Pieczemy ok 15 minut w temp 180 st.  

    Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz